A svéd egészségügyről

Hasznos információk

Az alábbi honlapokon sok hasznos információ megtalálható a Svéd Királyságról:


http://hu.wikipedia.org/wiki/Svédország

www.sweden.se

www.visitsweden.com


Mindazonáltal két dolgot feltétlenül kiemelnénk, ami a kiutazó orvosok mindennapjaira kiemelkedő fontossággal bírhat:


Éghajlat

Északi fekvése ellenére Svédország legnagyobb részén mérsékelt éghajlat uralkodik, a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően. Dél-Svédországban a lombhullató fák, míg északon a fenyők dominálnak.  A januári középhőmérséklet 0 °C-tól (Skåne és a nyugati part) -16 °C-ig (egyes északnyugati völgyek) terjed. Júliusban +16-18 °C az átlaghőmérséklet délen, míg a kopár hegyekben +10 °C alatt lehet.

A tél a tenger mérséklő hatására nem túl hideg (a januári középhőmérséklet: -1 és -4 °C közötti), a nyár hűvös, de a parti sávban időnként fülledt is lehet (a júliusi középhőmérséklet 17-19 °C). Az évi átlagos csapadék 600–800 mm (akárcsak Magyarországon). A napfénytartam bőséges (évi 1800-2000 óra), a hótakarós napok száma 40-100 (síelők számára jó hír).

Összességében tehát a magyar viszonyoknál hűvösebb, de a tengeráramlatnak köszönhetően mégsem dermesztően fagyos időjárásra kell számítani. Svédországi partnerünk szerint az ő klímájuk sokkal kellemesebb, mint a a sokkal délebbre fekvő angliai, mert bár a tél hideg, de havas és tiszta, nem pedig ködös és saras.

Az egészségügyi ellátás, beleértve a fogorvosi ellátást is a megyei tanács által vannak felügyelve, melyből összesen 21 van az országban. Ezek politikusi vezetősége 4 évente kerül megválasztásra.


Svédországban van:

- 8 egyetemi klinika, valamint

- 70 megyei és kisebb helyi jelentőségű kórház


Az ellátás színvonala egyáltalán nem a kórház méretétől függ.


A kórházakon túl létezik egy nagyjából 1000 állomást magában foglaló egészségügyi centrum hálózat is. A beteget ezekről a az állomásokról küldik beutalóval a kórházakba, amennyiben szükségesnek látják.


A kórházi orvosok a megyei önkormányzat által vannak alkalmazva. A munkaidő heti 40 óra, de ehhez a sürgősségi hívások még hozzájöhetnek.


A svéd állampolgárok azonos ellátásban részesülnek. A költségeket adó formájában fizetjük, kivéve egy egyszeri jelképes összeget, amit az első alkalommal kell megfizetni.

Emberek

A “bennszülött” svédek igen barátságos és elfogadó beállítottságú emberek. Bár elég nagy a bevándorlók száma, nem jellemző a kirekesztés. Ezáltal a külföldiek könnyen beilleszkednek a helyi közösségekbe, gyorsan otthonossá válik a közeg.

HÍREINK

Kapcsolat

e-mail: info@formatio.se

telefon: 0046 70 565 0511Ha ismerősei közül valaki számára érdekesek lehetnek ezek az információk, kérem küldje tovább a linket a gombra kattintva:

mailto:xy@xy.hu?subject=www.formatio-sweden.hu
ÜDVÖZÖLJÜKkulfoldi_allas_orvosoknak.html
AJÁNLATUNKajanlat_orvosoknak.html
ÜGYMENETugymenet.html
SVÉDORSZÁG
GY.I.K.gyik.html
VÉLEMÉNYEKrolunk_mondtak.html
JELENTKEZÉSjelentkezes.html
TANFOLYAMnyelvtanfolyam_orvosoknak.html

Jelenleg az  alábbi szakterületeken lévő pozíciókra keresünk szakorvosokat. Kérem kattintson a listára, ha látni szeretné a munkahely részletes leírását.